fbpx

3 tipy na lepší fotky

Vybrali jsme 3 tipy, které vám pomůžou okamžitě zlepšit vaše fotky. Ať už je dáváte na Facebook nebo Instagram, na zeď nebo na stories. Ve finále tyto rady můžete použít i na video, proč ne?

Vybrali jsme takové 3 tipy, o kterých se moc nemluví, nebo jsme na ně zatím nenarazili. Existuje spousta rad a tipů, které zlepší každou fotku, není potřeba se tím ale zbytečně zatěžovat. Tyto tři nejsou náročné a výsledky jsou hned vidět.

Tip 1: Dejte to doprostřed

Určitě jste slyšeli o zlatém řezu, nebo o pravidlu třetin. Jsou to druhy kompozice, při které stavíme dominantní prvek fotky na pomyslnou třetinu fotku. Třeba jako je vidět na tomhle obrázku.

Porovnání pravidla třetin a zlatého řezu.
Pravidlo třetin a zlatý řez.

Co se ale stane když fotíme na výšku? A speciálně do stories? Třetiny se nám dost přiblíží ke středové ose a už to rozhodně nevypadá tak dobře jako třetina ve fotce na šířku. Spíš to vypadá jako chyba, než že by to byl záměr.

Proto naším prvním doporučením je využívat centrální řez, takže dominantní prvek zarovnáme se svislou osou fotky. D9ky tomu fotka nevypadá tak náhodně. Působí to profesionálněji, protože to minimálně vypadá, že víte, co děláte.

Tip 2: Foťte z výšky foceného

Tohle doporučení není možné vždy využít, třeba při focení budov, ale u focení lidí, nebo produktů to dělá divy. Nebojte se si foťákem přidřepnou. Není to zas tak namáhavé a rozdíl poznáte. Umožníte tak divákovi, aby se na objekt na fotce podíval z nového úhlu. Jako lidé jsme zvyklí na nadhled, který už je pro nás úplně všední záležitostí. A pokud to nebude nový úhel pohledu na věc, aspoň tím divákovi povědomě sdělíte, že nad tím, co fotíte přemýšlíte.

Fotografie bot.
Boty focené z jejich výšky.


Tip 3: Pozor na hlavu

Častým nešvarem, který (hlavně na stories) vídáme je zbytečně moc tzv. head space – prostoru mezi hlavou a horním okrajem fotky. Nejen. že plně nevyžujete prostor, který vám stories nabízí, ale zároveň to nevypadá hezky.

Všechny 3 tipy můžete úplně stejně aplikovat i na vertikální video a budou také fungovat. Stejně tak tyto typy vědomě porušujte. Profesionálové často porušují pravidla nebo zvyky ve fotografii i ve videu, vždy to ale dělají s nějakým záměrem, nikdy bez rozmyslu.

Klidně nám napište a my vám rádi poradíme – ať už ohledně těchto 3 tipů nebo ohledně focení obecně. A pokud máte vy nějaké rady, tak sem s nimi.

Nebuďte už za jelimánky,

berte tipy, triky a novinky do schránky.

Chcete vědět, co posíláme? Koukněte sem.

Pojďme si povídat

Zjistěte, jak vám můžeme pomoci.

Nebo nám rovnou zavolejte na 774 988 567.