fbpx

5 důvodů, proč produkovat videa na výšku

Trend vertikálních videí je na vzestupu a značky už ho nebudou moci déle ignorovat.
Kde se tento trend vzal a proč bude čím dál tím silnější?

Představte si, že jste na konferenci, koncertě nebo festivalu. To, co tam zažíváte, je natolik super, že se si tuto vzpomínku chcete uchovat. Vytáhnete tedy z kapsy telefon, otevřete foťák a začnete nahrávat. Jak telefon držíte? Na výšku a když výsledek s sdílíte, ostatní už vidí jen videa na výšku. A tím i vy sehráváte důležitou roli, která mění způsob konzumace video obsahu.

Ještě silnějšími hybateli je dnešní dospívající generace, která vyrůstala s mobily, co umí natáčet a velkou část jejich dětství už koukala do obrazovek. Pro ně je toto ještě více přirozené než pro generaci, která si kupovala foťáky na jedno použití a videa mohla konzumovat jen v televizi nebo v kině.

Ještě stále doznívají časy, kdy video na výšku přitahovalo negativní komentáře, šikanu a bylo vnímáno jako znak amatérismu. Díky sociálním sítím jako Instagram, Snapchat nebo TikTok, však toto vnímání pomalu ale jistě mizí a příští generace kameramanů bude umět dřív natáčet na výšku než na šířku.

Je na čase přijmout, že výška vládne světu. A jestli ne teď, v příštích letech bude. Je to jedna z velkých změn v mediálním světě a její brzké přijmutí může velmi výrazně ovlivnit fungování každé firmy.

Pojďme se teď podívat na 5 důvodu, proč je dobré už teď využívat videa na výšku:

1) Je lepší pro mobilní diváky

Jak už jsme zmínili na začátku, pokud jde o mobily – výška vládne.

Podle studií držíme telefony ve vertikální poloze až 94% času – ať se jedná o chatování, mobilní bankovnictví, čtení novinek, surfování po internetu nebo videohovory.

Cestující v metru hledící do mobilu.


Stejně jako nečekáme, že diváci u televizí nebo počítačů budou fyzicky otáčet svá zařízení, aby se podívali na video, proč čekáme, že to budou dělat s mobily? V principu se jedná o to samé, i když s telefonem je to nepoměrně lehčí.

Když se poprvé objevit trend vertikálních videí, shlédnutí provedená na mobilních zařízeních tvořila jen 14%. V roce 2018 ale toto číslo bylo již 58%, což je enormní růst a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl zastavit.

Vznikly další sociální sítě, které jsou zaměřeny pouze na vertikální videa. Je jí třeba TikTok, dříve známá jako Musically, která za svou dobu existence prošla velkým vývojem, ale videí na výšku se stále drží. A i Instagram do videí na výšku rychle šlape. Nejdřív to byla zeď, pak Stories, následovala IGTV a nejnovějším přírůstkem jsou Reels.

2) Velcí hráči to podporují

Ve chvíli, kdy Snapchat nabyl na popularitě, byl to první krok k tomu, aby byla vertikální videa přijata širokou veřejností. Další, kdo se adaptoval byl Instagram a od té chvíli už každá sociální síť podporuje videa na výšku. Posledním z velkých hráčů, kteří se přizpůsobili byl Youtube, jehož celá existence stála na horizontálních videích. Shlédnutí z mobilů už ale nebylo možné dál ignorovat.

A proč by také videa na výšku neměly podporu sociálních sítí, když tvoří majoritní podíl v příjmech z reklamy. Facebook ve své výroční zprávě z roku 2019 tvrdí, že 94% ze zisku z videí je z mobilních zařízení.

3) Velké značky to podporují

Ve chvíli kdy sociální sítě začnou zvýhodňovat určitý způsob komunikace, chytne se toho marketingový svět a začnou se do toho vkládat velké značky. Prvními pionýry byly:


Adidas


Film Mad Max

Vyrobili i výškovou verzi traileru pro celý film.


Mercedes-Benz

který vyprodukoval celou kampaň videí na výšku.

Reklama Mercedes-Benz

Jsou to obrovské společnosti, které mají celé profesionální týmy zabývající se marketingem a utrácí z něj neuvěřitelné peníze. A nedělají moc chyb, takže si i my ostatní smrtelníci můžeme být celkem jistí, že tohle je ten správný směr.

Od doby těchto prvních pionýrů se trh opět trochu změnil, diváci si na vertikální videa čím dál tím víc zvykají a to nejen proto, že jich sami víc produkují, ale také proto, že spousta menších firem začíná tento trend přijímat.

4) Důkazy, že vertikální video přináší lepší výsledky

Jasně, že nezačnete utrácet těžce vydělané peníze za něco, jen proto, že to dělá Adidas. I když někteří možná ano. Ale budete je utrácet hlavně proto, že vám to vydělá víc.

Ačkoliv Snapchat už to má více-méně za sebou, v době své největší slávy měl 10 milionů shlédnutých videí denně, což je nepoměrně víc, než měli jejich horizontální protějšky. První testy reklam na výšku na Facebooku ukázaly, že lidé se více zapojují u vertikálních videí než je tomu u těch na šířku. Internet je už plný případových studií, které ukazují, že při A/B testování jednoznačně vyhrávají videa na výšku, ať se bavíme o dosahu, shlédnutích, engagementu, proklicích atd.

Stejně tak můžou jako důkaz posloužit naše ukázky práce. Kdy i ty nevětší české brandy mají videa na výšku.

5) Vertikální videa jsou tvořena pro sociální sítě

Už v roce 2016 vyšla studie, která ukazovala, že 80% celkového času stráveného na sociálních sítích je z mobilních zařízení. Není moc novějších studií, ale je těžké si představit, že toto číslo kleslo. Jen se rozhlédněte v mhd nebo v kavárně. A ačkoliv ne všichni, které uvidíte budou na sociálních sítí, většina ano. A stejně jako už je standardem přizpůsobovat weby pro mobilní zařízení, je už nejvyšší čas začít s tím samým u tvorby obsahu.

Pokud se na celou problematiku podíváme UX brýlemi, scrollující uživatel na facebooku narazí na náhled videa, který ho zaujal. Tapne na tlačíko Play a otevře se mu video na šířku. Má nyní dvě možnosti, první – podívá se na malé video, nebo druhou – otočí telefon. Celý tento rozhodovací krok je ale úplně zbytečný. Může se to zdát jako maličkost, ale celá oblast UX se zabývá přesně takovými maličkostmi, proto ty vám ve finále dají náskok před konkurencí.

Co z toho tedy vyplývá?

Je na čase se zamyslet na tím, jak tvoří svůj obsah na sociální sítě a jestli není něco, čím byste vašim divákům přinesli lepší zážitek z vašeho obsahu. V zásadě jde jen o to znát očekávání vaší cílové skupiny a přizpůsobit se mu. A jelikož konzumace obsahu na sociálních sítí je masovou záležitostí, dá se předpokládat, že toto očekávání bude společně pro drtivou většinu uživatelů.

Minimálně může začít zkoušet nový formát a sledovat, jak s ním bude vaše cílovka interagovat.

Nebude trvat dlouho s videa na výšku se stanou standardem, pak už bude pro vás pozdě se začít učit tvořit takový obsah. Nyní je ta správná chvíle na to, proniknout do vertikálního světa a udržet se tak před konkurencí.

Kameraman

Nebuďte už za jelimánky,

berte tipy, triky a novinky do schránky.

Chcete vědět, co posíláme? Koukněte sem.

Pojďme si povídat

Zjistěte, jak vám můžeme pomoci.

Nebo nám rovnou zavolejte na 774 988 567.