fbpx

Za co všechno platím, když si koupím video?

Za čas člověka, co mi to natočí, ne? A ten musí být teda ve vatě, když video u nich stojí 12500,-. Proč to nemůže stát 5000,-? 5000,- za video je hodně! Bratranec mého známého mi to udělá za 5000,-.

tl;dr: Co všechno obsahuje cena videa? čas našich lidí (administrativa, příprava videa, natáčení, postprodukce), opotřebování natáčecí techniky, opotřebování postprodukční techniky, software, služby (audiobanky apod.).

Slyšeli jsme už nejrůznější reakce na naše ceny, od “To se nestydíte takhle okrádat lidi?” až po “Měli byste si říkat víc, jste moc levní. Nikdo vám nebude věřit.” Pravdou je, že naše ceny jsou tam, kde jsou z určitého důvodu. Ale neříkáme, že se v budoucnu nezmění. Jestli nahoru nebo dolu, to záleží na více aspektech.

Postupem času se situace v našem okolí lepší. Určitě máme to štěstí pracovat s uvědomělejšími klienty, ale možná mění se obecné vnímání kreativních oborů, to nevíme. Každopádně jsme rádi, že si naši klienti uvědomují, že platí nejen náš čas strávený přípravou a výrobou videa, ale taky čas, který jsme museli investovat do toho, abychom se naučili to, co umíme. Přesto je v ceně videa zahrnuto ještě mnohem víc. Možná nebude od věci, když se teď podíváte na náš ceník, ať víte o čem je řeč.



Co všechno potřebujeme, abychom byli schopni vytvořit ty nejlevnější videa v naší nabídce? A kolik nás to stálo? Ceny jsme pro přehlednost zaokrouhlili*. A také nebudeme počítat věci jako nájem, vybavení nebo energie.

  • Kamera: 39000,-
  • Objektivy: 21000,-
  • Příslušenství ke kameře: 7000,-
  • Gimbal a stativ: 13000,-
  • Počítač: 45000,-
  • Úložiště: 4000,-
  • Zálohovací systém: 15000,-
  • Software: 18000,-/rok
  • Audiobanka: 7000,-


*Techniku s snažíme nakupovat ve slevách, z druhé ruky, nebo hledáme vhodné a levnější alternativy.

Když to všechno sečteme, tak jsme na 156 000 Kč vstupní investice. Cena videa, za kterou jej prodáváme, je přitom jen 12500 Kč. Joo, můžete argumentovat, že není potřeba mít počítač za 45 000,-, ale to bychom pak ty videa mohli taky točit na telefon. Taky byste mohli říct, že nám stačí udělat zhruba jedno video měsíčně a vrátí se nám to. Kdybychom neplatili daně a neměli žádné další náklady, tak ano. Na druhou stranu jasně, že bychom chtěli mít tu nejlepší možnou techniku, která stojí mnohonásobně víc, ale to bychom pak museli mít i takové ceny… A ruku na srdce, běžný divák nepozná rozdíl mezi videem z naší kamery a z filmové kamery.



Sice si naúčtujeme 6500,- za natáčecí den. Ale kromě samotného natáčení je v této ceně ja už zahrnuta veškerá komunikace, plánování a příprava videa. Jen ve výjimečných případech fakturujeme tvorbu scénáře zvlášť. Většinou se jedná o náročné a produkčně složité projekty. Těch 15 stovek za techniku je popravdě celkem málo. Ne že by se technika tak rychle rozbíjela, ale když se rozbije, tak to není levné. A neustále je potřeba něco dokupovat. Nejhorší jsou paměťové karty, ty můžeme kupovat pořád dokola. A pak taky pořád něco nabíjíme. Prakticky nonstop je nějaká nabíječka v provozu.

No a pak je tu postprodukce. Ta nyní stojí 4500,- za den, ale v této částce je schováno mnohem víc než jen samotný střih videa. Začíná to tím, že se veškeré pořízené materiály uklízí, třídí a zálohují. Máme v poličce stohy externích disků a ty aktuálně používané měníme jak ponožky. Jsou projekty, které jsou tak velkém, že mají svůj vlastní externí disk. A všechna data musíme zálohovat, kdyby se, nedej bože, některý z disků rozbil. To všechno dohromady tvoří komplexní systém, který je potřeba udržovat a aktualizovat.

Money camera - z čeho se skládá cena videa?

A pak je tady software. To je více méně kapitola sama pro sebe. Pracujeme v Adobe a ačkoliv to není nejlevnější software na trhu, umožňuje nám přístup do široké palety aplikací, takže jsme schopni dodávat komplexní služby. Spousta dalších softwarů nestojí moc, ale jsou stejně důležité – pro řízení projektů, kancelářské práce apod. A poslední složkou, která je započítána do ceny postprodukce jsou služby třetích stran. Naprosto nezbytné je platit audiobanku, která kvalitní hudbu a umožní nám ji používat pro komerční projekty. A pak také cloudové služby, ani bez těch už to dnes nejde.

Určitě by se dalo jít mnohem hlouběji a rozebírat jednotlivé výdaje, které s tvorbou videa máme spojené. Pokud vás to bude tak moc zajímat, napište nám. Rádi to s vámi probereme.

Celý tento článek je platný k datu jeho vydání, protože cena videa i služby se v budoucnu může změnit. A kdyby se neměnily, znamenalo by to, že jsme zkostnatěli a už se nepřizpůsobujeme tomu, co naši klienti potřebují.

Co si myslíte o našich cenách?

Nebuďte už za jelimánky,

berte tipy, triky a novinky do schránky.

Chcete vědět, co posíláme? Koukněte sem.

Pojďme si povídat

Zjistěte, jak vám můžeme pomoci.

Nebo nám rovnou zavolejte na 774 988 567.